Cumplita boala carentiala care decima echipajele corabiilor
revine in chip surprinzator, socandu-i pe medicii britanici. Daca
in 2004-2005, 61 de copii din Marea Britanie au fost internati
pentru scorbut, statisticile pentru perioada 2007-2008 arata ca
numarul a crescut cu 54%.
Deoarece statisticile cuprind doar copiii care au fost internati
in spital, numarul celor afectati de scorbut ar putea fi, in
realitate, mult mai mare, deoarece multi dintre copii ajung doar
pana la medicii de familie.
Adesea, acestia nici nu pot diagnostica in mod corect scorbutul,
astazi o boala rara isi neobisnuita in tarile dezvoltate. De multe
ori, este pus un diagnostic mai cuprinzator, dar mai vag, de pilda
„malnutritie”.
Simptomele scorbutului includ: aparitia de pete de piele,
datorita spargerii vaselor capilare; aparitia de crapaturi
sangerande ale buzelor, narilor si urechilor; umflarea gingiilor si
caderea dintilor; intarzierea vindecarii ranilor. In stadii mai
avansate, se produc hemoragii interne care duc la moarte.
Scorbutul apare la persoanele care nu consuma suficienta
vitamina C (care se gaseste in mod natural in alimente precum
fructe, rosii, cartofi, ficat) sau la cele care sufera de
avitaminoza C ca urmare a altor afectiuni, precum cancerul.
Deoarece se stie ca persoanele din categoriile de populatie cu
venituri mici tind sa consume mai putina vitamina C, specialistii
cred ca e posibil sa fie vorba despre o problema de alimentatie
corelata cu nivelul scazut de trai – „copii care traiesc doar cu
paine si gem”, cum au fost numiti de catre o purtatoare de cuvant a
Asociatiei Britanice de Dietetica.
Pentru prevenirea scorbutului, se recomanda consumul de fructe
si legume proaspete; in perioada de iarna, fructele citrice (lamai,
portocale, grapefruit, mandarine) reprezinta o sursa excelenta de
vitamina C.
Sursa:
Mail Online
CITESTE SI: